145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2017!!!

11 Shares

Το 2017 καταγράψαμε τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στην Ελλάδα, μετά το 2014 με 144 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες, δείτε σχετικό infographic…

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την εκδήλωση των σιφώνων από τις καταγραφές, διότι αρκετοί σίφωνες δεν γίνονται αντιληπτοί από παρατηρητές στην ξηρά, επομένως ο αριθμός τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.

Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του meteo.gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017.

Οι αναφορές από τους χρήστες των social media είναι αναντικατάστατες για την περαιτέρω μελέτη και προσπάθεια πρόγνωσης των σιφώνων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το meteo.gr.

Στον παρακάτω χάρτη θα δείτε τις περιοχές όπου καταγράφηκαν οι σίφωνες το 2017 στη χώρα μας, με την πλειοψηφία να είναι υδροσίφωνες (136) και οι υπόλοιποι ανεμοστρόβιλοι (9), 5 από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Ενώ στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται ένας εντυπωσιακός υδροσίφωνας εμφανίστηκε στον Μεσσηνιακό κόλπο στις 8 Νοεμβρίου 2017, τον οποίο κατέγραψε με τον φωτογραφικό της φακό τη Γεωργία Θεοφανοπούλου.

  • Τι είναι οι υδροσίφωνες;

Οι υδροσίφωνες, όπως εξηγεί, ο φυσικός – μετεωρολόγος / υποψήφιος διδάκτορας στο Πολυτεχνείο Παρισίων Σταύρος Ντάφης, “είναι κατακόρυφες δίνες συμπυκνωμένων υδρατμών που προεξέχουν από τη βάση καταιγιδοφόρων νεφών και αλληλεπιδρούν με μια υδάτινη επιφάνεια. Εχουν αρκετές ομοιότητες με τους ανεμοστρόβιλους αλλά όχι πάντα τους ίδιους μηχανισμούς δημιουργίας”.

  • Πώς δημιουργούνται;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υδροσίφωνες δημιουργούνται σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ επιφάνειας θάλασσας και μέσης τροπόσφαιρας (δηλαδή του χαμηλότερου τμήματος της ατμόσφαιρας). Μάλιστα, οι περισσότεροι δημιουργούνται σε περιοχές με ασθενείς ανέμους κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, σε αντίθεση με τους ανεμοστρόβιλους στην ξηρά.

Οι υδροσίφωνες παράγουν ανέμους με ταχύτητα πάνω από 150 χιλιόμετρα την ώρα (km/h) και ορισμένοι μπορούν να φτάσουν σε ένταση ακόμη και τους ανεμοστρόβιλους στην ξηρά, δηλαδή ταχύτητες ανέμων 300 km/h.

Η διάρκειά τους κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτα έως 30 λεπτά και, αν δημιουργηθούν κοντά στην ακτή, μπορεί να μετατραπούν σε ανεμοστρόβιλους προκαλώντας καταστροφές, όπως για παράδειγμα στην προαναφερόμενη περιοχή τού Μάλεμε Χανίων στις 27 Οκτωβρίου.

Μπορείτε να στέλνετε τις αναφορές και φωτογραφίες στο meteo.gr μέσω και αλλά και μέσω της εφαρμογής MeteoNow.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό Αndroid από εδώ: 
και σε λειτουργικό iOS από εδώ:

Με πληροφορίες από meteo.gr

Related Posts

1.000 ευρώ για όσους αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο
1.000 ευρώ για όσους αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Στους πιο Marketable Players ο Αντετοκούνμπο
Στους πιο Marketable Players ο Αντετοκούνμπο
Νέοι κανόνες χρέωσης σε κινητά και σταθερά
Νέοι κανόνες χρέωσης σε κινητά και σταθερά
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
xn--80aaahqpcuvhvipz6j.com.ua

best binary options brokers usa

Упаковочное оборудование купить
Αρέσει σε %d bloggers: