PIN

Πώς μπορούν να κλέψουν το PIN για την τράπεζα από το κινητό;

15 Shares

Οι χάκερ μπορούν να κλέψουν το PIN και τραπεζικούς κωδικούς με τη βοήθεια των αισθητήρων κίνησης του κινητού τηλεφώνου…

Οι χάκερ είναι σε θέση να κλέψουν τα ΡΙΝ και τους διάφορους κωδικούς (passwords) -πχ τους τραπεζικούς- που εισάγει ο χρήστης στο κινητό του, από τον τρόπο και μόνο που γέρνει το τηλέφωνό του όταν πληκτρολογεί.

Αυτά είναι τα 25 χειρότερα passwords του κόσμου!!!

Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι τόσο οι κακόβουλες ιστοσελίδες όσο και οι εξίσου κακόβουλες εφαρμογές (apps) που εγκαθιστά κάποιος στη συσκευή του, μπορούν να τον κατασκοπεύσουν χρησιμοποιώντας τις αφανείς πληροφορίες που καταγράφουν οι αισθητήρες κίνησης της συσκευής.

Κάθε κίνηση αποτυπώνεται στην οθόνη αφής

Η μελέτη βρήκε ότι κάθε κίνηση του χρήστη στην οθόνη αφής, ανάλογα με το πώς κρατά τη συσκευή του (π.χ. με ποιά κλίση) δημιουργεί ένα μοναδικό ίχνος, το οποίο καταγράφεται και μετά μπορεί να υποκλαπεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Μερνεζάντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό ασφάλειας πληροφοριών ““, έδειξαν ότι είναι δυνατό –υποκλέπτοντας μόνο τα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες κίνησης του κινητούνα «σπάσει» κανείς με ακρίβεια 70% το ΡΙΝ του χρήστη από την πρώτη κιόλας απόπειρα. Μετά από πέντε προσπάθειες, το ποσοστό ανεβαίνει στο 100%, δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει ο χάκερ.

25 διαφορετικοί αισθητήρες σε κάθε smartphone

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και οι περισσότεροι δεν έχουν καν ιδέα τι κάνουν οι περίπου 25 διαφορετικοί αισθητήρες που διαθέτει κάθε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone).

Αλλά και οι κατασκευαστές των συσκευών και του λειτουργικού συστήματος που ενημερώθηκαν για το πρόβλημα (Apple, Google κ.α.), δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν μέχρι τώρα.

Πρόβλημα και με τις υπόλοιπες smart συσκευές

Το πρόβλημα αφορά, πέρα από τα κινητά:

  • τους υπολογιστές-ταμπλέτες (tablets),
  • τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches),
  • τους καταγραφείς της σωματικής κατάστασης (fitness trackers) που συνήθως φοριούνται στον καρπό του χεριού
  • και κάθε άλλη έξυπνη φορητή συσκευή

Αρκεί η συσκευή να είναι εφοδιασμένη με GPS, γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, αισθητήρα επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) και αρκετούς άλλους αισθητήρες.

Εφαρμογές με την δική μας άδεια αποκτούν πρόσβαση στους αισθητήρες του smartphone

«Επειδή οι εφαρμογές για τα smartphones και οι ιστοσελίδες δεν χρειάζονται να ζητήσουν άδεια για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους αισθητήρες, τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν κρυφά να ‘ακούσουν’ τα δεδομένα των αισθητήρων και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκαλύψουν μια ευρεία γκάμα ευαίσθητων πληροφοριών για σας, μεταξύ των οποίων τα ΡΙΝ και οι κωδικοί που πληκτρολογείτε στις οθόνες αφής» δήλωσε η Μερνεζάντ.

Όπως είπε, «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, σε μερικά προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, βρήκαμε πως αν ανοίξεις στο τηλέφωνο ή στο τάμπλετ σου μια ιστοσελίδα που είναι παγιδευμένη με κακόβουλο κώδικα, και μετά ανοίξεις τον online τραπεζικό λογαριασμό σου, χωρίς να έχεις κλείσει την προηγούμενη ιστοσελίδα, τότε οι χάκερ μπορούν να κατασκοπεύουν κάθε προσωπική λεπτομέρεια που πληκτρολογείς».

Ανησυχούν για κάμερα και GPS αλλά οι χάκερ χτυπούν από τους “σιωπηλούς” αισθητήρες

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι χρήστες ανησυχούν περισσότερο για το GPS και την κάμερα (που όμως ζητούν την άδεια του χρήστη) παρά για τους «σιωπηλούς» αισθητήρες (που δεν ζητούν καμία άδεια για να έχουν πρόσβαση στη συσκευή).

Με δεδομένο όμως ότι σταδιακά αναδύεται ένα Διαδίκτυο των Πραγμάτων, όπου οι συσκευές θα «μιλάνε» μεταξύ τους και θα ανταλλάσσουν online δεδομένα, οι κίνδυνοι από τους αισθητήρες αυξάνονται.

Μια λύση η συχνή αλλαγή του PIN

Οι ερευνητές συστήνουν στους χρήστες:

  • να αλλάζουν συχνά τα ΡΙΝ και τους κωδικούς τους,
  • να κλείνουν τις ανοικτές εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν (ιδίως όταν παράλληλα κάνουν online τραπεζικές συναλλαγές),
  • να απεγκαθιστούν όσες εφαρμογές δεν χρειάζονται,
  • να εγκαθιστούν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος,
  • να δέχονται την εγκατάσταση εφαρμογών μόνο από εγκεκριμένα ηλεκτρονικά καταστήματα και
  • να ελέγχουν ποιες άδειες πρόσβασης έχουν δώσει στις ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές του τηλεφώνου τους.

info: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts

Εκτεθειμένα τα παιδιά σε Youtube - Google
Εκτεθειμένα τα παιδιά σε Youtube – Google
Συμβουλές για μαθητές και γονείς ενόψει των εξετάσεων
Συμβουλές για μαθητές και γονείς ενόψει των εξετάσεων
Παρέμβαση για τα fake news στην Ελλάδα
Παρέμβαση για τα fake news στην Ελλάδα
Το «κλειδί» της επιτυχίας στη δουλειά
Το «κλειδί» της επιτυχίας στη δουλειά
https://velotime.com.ua

zaraz.org.ua

датчики влажности
Αρέσει σε %d bloggers: