Κερδίζει η ρομποτική δημοσιογραφία

Κερδίζει η ρομποτική δημοσιογραφία

Share34
Tweet1
Share
35 Shares

Κερδίζει η ρομποτική δημοσιογραφία: Πρακτορεία ειδήσεων και μεγάλα ενημερωτικά sites και εφημερίδες έχουν αρθρογράφους… ρομπότ!!!

Τι κοινό έχουν τα πρακτορεία ειδήσεων Bloomberg και Associated Press και οι εφημερίδες Washington Post και Los Angeles Times;

Bloomberg, Associated Press, Washington Post και Los Angeles Times χρησιμοποιούν πλέον την ρομποτική δημοσιογραφία για να γράψουν τα άρθρα τους!!!

Και τα τέσσερα αυτά γνωστά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν πια συστήματα ρομποτικής δημοσιογραφίας για να γράφουν ορισμένα άρθρα τους με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Καθώς οι ρεπόρτερ και οι εσωτερικοί συντάκτες συχνά πέφτουν θύματα απολύσεων τόσο σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και σε ψηφιακά, για λόγους εντεινόμενου ανταγωνισμού στην αγορά των media και περικοπών του κόστους λειτουργίας, η ανάδυση της ρομποτικής δημοσιογραφίας προβάλλει όχι μόνο ως μια νέα εκσυγχρονιστική διευκόλυνση, αλλά ίσως και ως μια νέα -αν και όχι άμεση- απειλή για τους απανταχού δημοσιογράφους.

Περίπου το ένα τρίτο του περιεχομένου του Bloomberg News προκύπτει πια από κάποια μορφή αυτοματοποιημένης τεχνολογίας, σύμφωνα με τους «NY Times».

Το πρακτορείο χρησιμοποιεί το σύστημα Cyborg, που βοηθά τους δημοσιογράφους να παράγουν χιλιάδες άρθρα σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των εταιρειών.

Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να «διαβάσει» τις ανακοινώσεις των εταιρειών μόλις δημοσιοποιηθούν και αμέσως να συντάξει ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά γεγονότα και αριθμούς.

Ακούραστο και ακριβές, το Cyborg βοηθά το Bloomberg στον ανταγωνισμό του όχι μόνο με το πρακτορείο Reuters, τον βασικό του ανταγωνιστή του στο πεδίο της οικονομικής δημοσιογραφίας, αλλά και με ορισμένα hedge funds που χρησιμοποιούν πια τέτοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να «σερβίρουν» φρέσκες ειδήσεις στους πελάτες τους.

Στο Associated Press οι ρομποτικοί δημοσιογράφοι, εκτός από επιχειρηματικές ειδήσεις, παράγουν άρθρα για τα πρωταθλήματα μπέιζμπολ. Το πρακτορείο υπήρξε πρωτοπόρο, καθώς από το 2014 συνήψε συμφωνία με την εταιρεία τεχνολογίας Automated Insights, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού παραγωγής κειμένων. Μετά τη συνεργασία, το Associated Press έχει αυξήσει από 300 σε 3.700 τα άρθρα που παράγει σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών ανά τρίμηνο.

Στην Washington Post ρομποτικά συστήματα γράφουν για το σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ στους Los Angeles Times για τους σεισμούς. Η Washington Post χρησιμοποιεί το δικό της ρομποτικό σύστημα Heliograf, το οποίο απέδειξε τη χρησιμότητά του κατά την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και των εκλογών στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα η αυστραλιανή έκδοση της Guardian δημοσίευσε το πρώτο της άρθρο που βγήκε μόνο του από μηχάνημα: μια παρουσίαση των ετήσιων δωρεών στα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Το Forbes πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει το νέο εργαλείο Bertie που παρέχει στους συντάκτες του έτοιμα προσχέδια άρθρων. Τα διευθυντικά στελέχη των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν συνιστά απειλή για τους δημοσιογράφους με σάρκα και οστά, αλλά αντίθετα θα τους βοηθήσει να απαλλαγούν από δουλειά ρουτίνας και να επικεντρωθούν σε πιο ουσιαστικά πράγματα, να γίνουν πιο δημιουργικοί.

Για παράδειγμα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη που αξιοποιούν, το Bloomberg, το Associated Press και η Washington Post διαθέτουν πια συστήματα έγκαιρης εσωτερικής ειδοποίησης των συντακτών τους σε περίπτωση που κάποια δεδομένα (π.χ. επιδόσεις ρεκόρ αθλητών σε αγώνες) ξεφεύγουν από το συνηθισμένο, οπότε ένας κανονικός δημοσιογράφος μπορεί να αναλάβει να γράψει κάτι πιο αναλυτικό και εμπλουτισμένο.

Όμως τα ρομποτικά άρθρα δεν είναι πάντα αλάνθαστα και οι εσωτερικοί συντάκτες πρέπει συχνά να τροφοδοτούν το «έξυπνο» σύστημα με τις κατάλληλες πληροφορίες, ώστε να μπορεί να γράψει αξιόπιστα – κάτι που απαιτεί από τους δημοσιογράφους να αφιερώσουν χρόνο για να «εκπαιδεύσουν» το σύστημα.

Η Wall Street Journal και το Dow Jones πειραματίζονται με μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθήσει τους συντάκτες να κάνουν γρήγορη μετατροπή μιας συνέντευξης σε κείμενο ή να «πιάνουν» έγκαιρα τις ψευδείς ειδήσεις. Από την πλευρά τους, οι New York Times δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέδια για την αυτοματοποιημένη παραγωγή άρθρων, όμως πειραματίζονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εξατομικευμένων newsletters και τον εντοπισμό ψηφιακών φωτογραφιών.

Αν και δεν φαίνεται στον ορίζοντα η άμεση αντικατάσταση των ανθρώπων δημοσιογράφων από ρομπότ, στο μέλλον οι συντάκτες μάλλον θα χρειαστεί να συνεργάζονται στενότερα με «έξυπνες» μηχανές.

Πότε θα μας πάρουν την δουλειά τα ρομπότ;

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
photo: pixabay.com

Related Posts

Πως θα είναι οι πρώτες κατοικίες στον Άρη
Πως θα είναι οι πρώτες κατοικίες στον Άρη;
Πως θα σταματήσουμε το λιώσιμο των πάγων
Πως θα σταματήσουμε το λιώσιμο των πάγων;
Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Πως γίνεται το hacking των αυτοκινήτων
Πως γίνεται το hacking των αυτοκινήτων;
Αρέσει σε %d bloggers: