Στο στόχαστρο της ΕΕ η ρητορική μίσους

Στο στόχαστρο της ΕΕ η ρητορική μίσους

2 Shares

Στο στόχαστρο της ΕΕ η ρητορική μίσους: Στο στόχαστρο της Κομισιόν η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και στα social media

Οι εταιρείες πληροφορικής αξιολογούν πλέον το 89% του επισημασμένου περιεχομένου εντός 24 ωρών, ενώ το 72% του περιεχομένου που θεωρείται παράνομη ρητορική μίσους αφαιρείται, σε σύγκριση με το 40% και το 28% αντίστοιχα, όταν τέθηκε σε ισχύ ο κώδικας δεοντολογίας το 2016. Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την παροχή ανατροφοδότησης προς τους χρήστες, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η .

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε σχετικά:

«Η σημερινή αξιολόγηση καταδεικνύει ότι η συνεργασία με τις εταιρείες και την κοινωνία των πολιτών αποφέρει αποτελέσματα. Οι εταιρείες αξιολογούν πλέον το 89 % του επισημασμένου περιεχομένου εντός 24 ωρών, και ενεργούν άμεσα ώστε να το αφαιρούν όταν αυτό είναι αναγκαίο. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το 2016. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κώδικας δεοντολογίας λειτουργεί αποτελεσματικά επειδή σέβεται την ελευθερία της έκφρασης. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος στον οποίο οι χρήστες προσέρχονται για να εκφράσουν τις απόψεις τους και να βρουν πληροφορίες με το πάτημα ενός κουμπιού. Κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής ή ότι απειλείται λόγω παράνομου περιεχομένου μίσους που παραμένει στο διαδίκτυο».

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, καταναλωτών και ισότητας των φύλων, δήλωσε:

«Η παράνομη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο δεν αποτελεί μόνο αξιόποινη πράξη, αλλά και απειλή για την ελευθερία του λόγου και τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Τον Μάιο του 2016 δρομολόγησα τον κώδικα δεοντολογίας για τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο, διότι υπήρχε επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Σήμερα, μετά από δυόμιση χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε τη σωστή προσέγγιση και θεσπίσαμε σε όλη την Ευρώπη ένα πρότυπο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος, προστατεύοντας παράλληλα πλήρως την ελευθερία του λόγου».

Από τη θέσπισή του το 2016 ο κώδικας δεοντολογίας σημειώνει συνεχή πρόοδο, και η πρόσφατη αξιολόγηση επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες πληροφορικής παρέχουν ταχεία ανταπόκριση στο περιεχόμενο ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής μίσους που τους κοινοποιείται.

Πρέπει, ωστόσο, να βελτιώσουν την ανατροφοδότηση προς τους χρήστες που κοινοποιούν σχετικό περιεχόμενο, και να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις κοινοποιήσεις και την αφαίρεση περιεχομένου.

Οι εταιρείες αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο όλο και ταχύτερα, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε υπερβολική αφαίρεση περιεχομένου: το ποσοστό αφαίρεσης δείχνει ότι ο έλεγχος που πραγματοποιούν οι εταιρείες εξακολουθεί να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης.

Επιπλέον, χάρη στον κώδικα δεοντολογίας, δημιουργήθηκαν εταιρικές σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των εθνικών αρχών και των πλατφορμών ΤΠ για δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2018, οι ακόλουθες τέσσερις νέες εταιρείες αποφάσισαν να προσχωρήσουν στον κώδικα δεοντολογίας: Google+, Instagram, Snapchat, Dailymotion. Σήμερα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον κώδικα δεοντολογίας και η γαλλική πλατφόρμα τυχερών παιχνιδιών Webedia.

Μέτρα Facebook για fake news και χειραγώγηση

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Instagram και WhatsApp αλλάζουν όνομα
Instagram και WhatsApp αλλάζουν όνομα
Ο καιρός επηρεάζει τις αναρτήσεις στα social media
Ο καιρός επηρεάζει τις αναρτήσεις στα social media
Viral ιστορίες στα social media
Viral ιστορίες στα social media
Αρέσει σε %d bloggers: