Προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

2 Shares

Προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών: Παρά την χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα ο Ζάεφ προχωρά στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών

Την απόφαση του να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών παρά το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα και να μην πάει σε εκλογές, κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Ο κ.Ζάεφ τόνισε καταρχήν ότι “η Μακεδονία” έδειξε ότι είναι μία χώρα της ΕΕ και πως οι πολίτες της ψήφισαν με αξιοπρέπεια, υπογραμμίζοντας καταρχήν ότι κάθε ένας που ψήφισε ο,τι και εάν ψήφισε πήρε την απόφαση του με αξιοπρέπεια.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν

“Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν” δήλωσε στη συνέχεια με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκτίμησε ότι παρά το μποϊκοτάζ, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξε το “ναι” και κατέληξε πως η θέληση όσων ψήφισαν πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβούλιο. Δήλωσε ότι περιμένει τη στήριξη της αντιπολίτευσης του VMRO και σε διαφορετική περίπτωση είπε ότι είναι έτοιμος να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Κόντρα στα σενάρια λοιπόν, ο Ζάεφ δεν επέλεξε να προκηρύξει αυτή τη στιγμή εκλογές, πετώντας το μπαλάκι στο VMRO και εκτιμώντας προφανώς ότι διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Στόχος του είναι λοιπόν να προχωρήσει στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την ελληνική πολιτική σκηνή, ενώ είναι προφανές ότι και οι εταίροι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δε θα προτιμούσαν διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αυτή τη στιγμή, κάτι που θα επέφερε αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και την τελική τύχη της συμφωνίας.

Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ από την πλευρά της πάντως αναμένεται να εστιάσει στο ότι η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50% καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως ο δρόμος για τον Ζόραν Ζάεφ προφανώς και δεν είναι καθόλου εύκολος.

Από το Macedonia στο Severna Makedonija

Το ελληνικό ΥΠΕΞ για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Related Posts

Όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο σε 1 λεπτό
Όσα συμβαίνουν στο διαδίκτυο σε 1 λεπτό
5ψήφιοι ΔΩΡΕΑΝ αριθμοί για βλάβες τηλεφωνίας
5ψήφιοι ΔΩΡΕΑΝ αριθμοί για βλάβες τηλεφωνίας
Πραγματική - διαφημιζόμενη ταχύτητα internet
Πραγματική – διαφημιζόμενη ταχύτητα internet
Το κινητό σου ξέρει τα πάντα
Το κινητό σου ξέρει τα πάντα
Αρέσει σε %d bloggers: