Οι 10 χώρες που πνίγονται στο πετρέλαιο

Οι 10 χώρες που πνίγονται στο πετρέλαιο

9 Shares

Οι 10 χώρες που πνίγονται στο πετρέλαιο: Το Business Insider κάνει λίστα με τις 10 χώρες που πνίγονται στα πετρέλαια…

Μετά την συμφωνία που υπογράφηκε, η οποία περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, εγείρονται φόβοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα κυριαρχήσει ξανά το Ιρανικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Και οι φόβοι αυτοί βέβαια δεν είναι αβάσιμοι…

Σύμφωνα με το , το Ιράν μπορεί να διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, όμως δεν ανήκει στις τρεις χώρες που «κολυμπούν» μέσα στο πετρέλαιο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε ο αναλυτής Michael Cohen, η χώρα έχει καταλάβει παρόλα αυτά την τέταρτη θέση.

Η λίστα του Business Insider με τις πλουσιότερες σε πετρέλαιο χώρες:

10Νιγηρία

Από την δεκαετία του 1970 η χώρα στηρίζεται στην εξαγωγή πετρελαίου. Το 2014 είχε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών και φέτος θα έρθει αντιμέτωπη με την επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές.

9Λιβύη

Η οικονομία της Αφρικανικής χώρας στηρίζεται αποκλειστικά στην ενέργεια. Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν μεγάλη πτώση το 2014, μετά από απεργίες των εργαζομένων στις δεξαμενές πετρελαίου.

8Ρωσία

Μπορεί η Ρωσία να έχει γεωπολιτικό κέρδος από την συμφωνία, όμως η επιστροφή του Ιράν σημαίνει πως η χώρα θα βρει έναν ακόμα ανταγωνιστή στις Ευρωπαϊκές αγορές.

7Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πρόκειται για μια χώρα που εκσυγχρονίστηκε μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια, μετά την εξεύρεση πετρελαίου. Μετά την περσινή πτώση των τιμών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταφέρει να παράγουν ποσότητες αργού πετρελαίου – ρεκόρ.

6Κουβέιτ

Πάνω από το μισό ΑΕΠ του Κουβέιτ βασίζεται στο πετρέλαιο. Η χώρα σχεδιάζει μάλιστα να αυξήσει την παραγωγή σε 4 εκατομμύρια bbl έως το 2020.

5Ιράκ

Η οικονομία του Ιράκ στηρίζεται επίσης στο πετρέλαιο. Επομένως, όταν οι τιμές έπεσαν το 2014, τα κρατικά έσοδα σημείωσαν πτώση ύψους 30%. Φέτος σημείωσε παραγωγή – ρεκόρ.

4Ιράν

Οι αναλυτές πιστεύουν πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα ρίξει τις τιμές, ενώ εκτιμάται πως θα ενταθούν οι αντιπαραθέσεις με την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία.

3Καναδάς

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως το Καναδικό πετρέλαιο είναι 20% πιο καταστρεπτικό για το περιβάλλον.

2Σαουδική Αραβία

Πρόκειται για ένα σημαντικό παίκτη στις διεθνείς αγορές, όμως η θέση της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να κινδυνέψει με την επιστροφή του Ιρανικού πετρελαίου.

1Βενεζουέλα

Το 96% των εσόδων των εξαγωγών της Βενεζουέλα βασίζεται στο πετρέλαιο, καθώς και το 11% του ΑΕΠ.

Η πετρελαιοκίνηση συνδέεται με τον καρκίνο;

Related Posts

Συνεχίζουν τον πόλεμο στην Huawei
Συνεχίζουν τον πόλεμο στην Huawei
Τα μπλόκα στην Huawei μπλοκάρουν το 5G
Τα μπλόκα στην Huawei μπλοκάρουν το 5G
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Διπλό ρεκόρ σε θέσεις εργασίας
Διπλό ρεκόρ σε θέσεις εργασίας
Αρέσει σε %d bloggers: