Καταργείται η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης;

0 Shares

Ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης είναι και η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης – θέρμανση…

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποτελεί κοινή ομολογία ότι έχει αποτύχει εισπρακτικά, ενώ έχει καταδικάσει και πολλά νοικοκυριά στο να αναζητούν άλλους τρόπους θέρμανσης -και περιβαλλοντικά επιβαρυντικούς- όπως είναι τα καυσόξυλα.

Στο κυβέρνηση σημειώνουν ότι το μέτρο της κατάργησης της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης περιλαμβάνεται στην κατ’ αρχήν συμφωνία που έχουν εξασφαλίσει το υπουργείο Οικονομικών με το Eurogroup και μάλιστα στο κεφάλαιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μίλησε στο capital.gr σημειώνει ότι το μέτρο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από την επόμενη χειμερινή περίοδο, δηλαδή τον ερχόμενο Οκτώβριο καθώς φέτος ο χειμώνας βρίσκεται κοντά στο τέλος του.

Το «σπάσιμο» της εξίσωσης, ωστόσο, όποτε γίνει αναμένεται να φέρει άμεσα εισπρακτικά αποτελέσματα στο δημόσιο ταμείο. Ο λόγος; Τα αυξημένα έσοδα δεν θα έρθουν από το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά από το πετρέλαιο κίνησης.

Όταν θεσπίστηκε η εξίσωση και προκειμένου να μην φθάσει σε απαγορευτικά επίπεδα η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αποφασίστηκε να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης και αυτό φαίνεται και σήμερα όπου ένα λίτρο diesel κίνησης είναι περίπου 0,3 ευρώ ανά λίτρο φθηνότερο από τη βενζίνη. Με την αλλαγή που έγινε χάθηκαν φορολογικά έσοδα από την μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και από την κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του.

Με το σπάσιμο της εξίσωσης τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν, εφόσον ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης επιστρέψει στα προ εξίσωσης επίπεδα.

Η αύξηση θα είναι σημαντική και λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ειδικά μετά την απελευθέρωση το 2011 της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αυξήθηκε και ο στόχος των πετρελαιοκίνητων οχημάτων!!!

Υπάρχει, όμως και ένα μειονέκτημα. Το σπάσιμο της εξίσωσης του φόρου θα δημιουργήσει και πάλι πεδίο κέρδους για λαθρεμπόριο. Δηλαδή θα ανοίξει και πάλι η τρύπα της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με το μειωμένο φόρο και της παράνομης αλλά επικερδούς διάθεσής του ως πετρέλαιο κίνησης με τον αυξημένο φόρο.

Τα πάντα, ωστόσο, εξαρτώνται από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Η τρόικα να θυμίσουμε ότι θεωρούσε το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο ως ένα αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την κοινωνική δικαιοσύνη αφού για την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα λαμβάνουν ειδικό επίδομα.

Δείτε όμως και τα σχετικά:

25 δις οι απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων Η αλήθεια για τα συστήματα εισροών-εκροών καυσίμων

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Μείνετε μακριά από την Huawei
Μείνετε μακριά από την Huawei
Η Apple πρέπει να εξαγοράσει το Netflix
Η Apple πρέπει να εξαγοράσει το Netflix
Η Apple θα ρίξει τις τιμές των iPhone
Η Apple θα ρίξει τις τιμές των iPhone
Διαφορετικό ραβασάκι της εφορίας στους συζύγους
Διαφορετικό ραβασάκι της εφορίας στους συζύγους
Αρέσει σε %d bloggers: