Τα ΚΕΠ σπίτι μας με ένα click

Τα ΚΕΠ σπίτι μας με ένα click

0 Shares

Τα ΚΕΠ σπίτι μας με ένα click: Τέλος οι ουρές στα ΚΕΠ, όλα τα έγγραφα στο σπίτι μας με ένα κλικ!!!

Έτοιμα είναι τα τεχνικά δελτία για τον διαγωνισμό μέσω του οποίου το αναβαθμίζει τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), περνώντας τη σχέση με τους κρατικούς φορείς στην ψηφιακή εποχή, στην οποία τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται εξ αποστάσεως και με αυτεπάγγελτη αναζήτηση.

Τα σχετικά κείμενα έχουν ήδη εγκριθεί από το και η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ώστε η υλοποίηση του να ξεκινήσει μέσα στο 2019. Στους πέντε βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνονται:

 • Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των ΚΕΠ τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους πολίτες/επιχειρήσεις, με την εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων.
 • Η εισαγωγή διαδικασιών ηλεκτρονικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης εγγράφων.
 • Η αναβάθμιση των υποδομών μέσω της μεταφοράς τους στο G-Cloud, με παράλληλη εξασφάλιση της βιωσιμότητας τους ως αυτόνομου πληροφοριακού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ενιαίο περιβάλλον εργασίας σε όλα τα ΚΕΠ.
 • Ο διαχωρισμός του eKEP από την στην οποία στηρίζεται σήμερα η λειτουργία των ΚΕΠ και η εξασφάλιση έτσι της βιωσιμότητας του.
 • Η παροχή εξ αποστάσεως εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής.

Ο εξοπλισμός του λειτουργούντος συστήματος ΕΡΜΗΣ – ΚΕΠ αποκτήθηκε προ δεκαετίας, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΚΕΠ και αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τα ΚΕΠ έχουν καταφέρει να εξελιχθούν σε θεσμό που εκτιμούν οι πολίτες, καθώς τους απάλλαξε από το κυνήγι των εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία. Σήμερα υπάρχουν ανά την Επικράτεια 1.064 γραφεία ΚΕΠ, που διεκπεραιώνουν περίπου 1.000 διαφορετικές εργασίες. Μέσα στο 2017 διεκπεραιώθηκαν από τα ΚΕΠ συνολικά 8.519.381 υποθέσεις, αλλά για την ολοκλήρωσή τους χρειάστηκε η φυσική παρουσία του πολίτη είτε στην αρχική αίτηση είτε και ενδιαμέσως εάν απαιτούνταν πρόσθετα δικαιολογητικά. Όμως η λειτουργία των ΚΕΠ έχει αρχίσει να φθάνει στα όρια των δυνατοτήτων της, καθώς:

 • Οι 3.500 υπάλληλοι των ΚΕΠ χρησιμοποιούν το ΚΕΠ-BO (Back Office) που βρίσκεται στις υποδομές της Πύλης ΕΡΜΗΣ, για την εισαγωγή, παρακολούθηση και ολοκλήρωση των υποθέσεων. Η διεκπεραίωση για έναν μικρό αριθμό από πιστοποιημένες διαδικασίες είναι ηλεκτρονική, δηλαδή μέσω διαλειτουργικότητας της Πύλης ΕΡΜΗΣ και του Πληροφοριακού Συστήματος του φορέα που εκδίδει το έγγραφο (π.χ. έναν δήμο).

Έτσι, ο αιτών παραλαμβάνει το έγγραφο που ζήτησε επιτόπου χωρίς σημαντικές απαιτήσεις από πλευράς δικαιολογητικών (π.χ. αρκεί ταυτότητα, απόδειξη ΔΕΗ κ.λπ.).

«Οι περισσότερες όμως πιστοποιημένες διαδικασίες ΚΕΠ διεκπεραιώνονται έξω συστημικά, δηλαδή το αίτημα προωθείται προς τον αρμόδιο φορέα είτε μέσω πιστοποιημένων φαξ είτε και παραδοσιακά, δηλαδή ο φυσικός φάκελος προωθείται μέσω ταχυδρομείου ή υπαλλήλου ΚΕΠ», όπως αναφέρεται στο τεχνικό δελτίο. Κύρια αιτία αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι υπάλληλοι των ΚΕΠ έχουν εξοπλιστεί με πιστοποιητικά για την ψηφιακή υπογραφή εγγράφων και θα μπορούσαν να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα αιτήματα και τα δικαιολογητικά, δεν ισχύει το ίδιο για τους αρμόδιους φορείς στο σύνολό τους.

Τα πέντε υποέργα

Τα υποέργα στον δρόμο της πλήρους ψηφιοποίησης των ΚΕΠ, όπως περιγράφονται στα τεχνικά δελτία, είναι:

 1. Νέο πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακό ΚΕΠ (eKEP),
 2. Εικονικό γραφείο υπαλλήλου ΚΕΠ – διαμόρφωση κεντρικής υποδομής (Application & Desktop Virtualization),
 3. Εξοπλισμός υπαλλήλου ΚΕΠ (Thin Based Computing),
 4. Υπηρεσίες αποτύπωσης και ανανέωσης/ διαγραφής διαδικασιών ΚΕΠ και
 5. Προμήθεια Εγκεκριμένων διατάξεων δημιουργίας Υπογραφής (ΕΔΔΥ). Για τις πρώτες δράσεις του έργου ο προϋπολογισμός είναι 2,4 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ.
Εφάπαξ η υποβολή στοιχείων και δικαιολογητικών

Με την υλοποίηση αυτών των σταδίων, ο θεσμός των ΚΕΠ θα περάσει στο επόμενο επίπεδο λειτουργίας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πάψουν πλέον να είναι οι διακινητές εγγράφων για λογαριασμό του δημοσίου. Το σύστημα θα διαθέτει έναν ισχυρό μηχανισμό καταγραφής ενεργειών χρηστών. Μέσω αυτού του συστήματος, για όλα τα δικαιολογητικά που μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά, ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να κάνει καμία ενέργεια, ούτε σε ΚΕΠ, ούτε στην Εθνική Πύλη ΕΡΜΗΣ, ούτε σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα. Θα αρκεί όταν υποβάλλει την αίτηση να συναινεί στην αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους.

«Εμβληματικό έργο», στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και απλοποίησης των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, χαρακτηρίζει το ψηφιακό ΚΕΠ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης: «Με τα ψηφιακά ΚΕΠ περνάμε στη λογική της αρχής ”μόνον άπαξ” (once only), που σημαίνει ότι πληροφορίες και στοιχεία που έχουν προσκομιστεί σε δημόσιες Αρχές δεν απαιτείται να υποβληθούν ξανά. δηλαδή, δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μόνο μία φορά και από εκεί και πέρα η δημόσια διοίκηση είναι υποχρεωμένη από μόνη της να τα αναζητά και να τα παρέχει όταν αυτά ζητούνται».

Όπως σημειώνει, «θα αρκεί η υποβολή του αιτήματος (online ή με φυσική παρουσία) και άμεσα ο αιτών θα λαμβάνει την απάντηση ”έλα να πάρεις την άδειά σου” ή «δεν μπορείς να πάρεις την άδειά σου για τους X λόγους». Ο κ. Θεοδωράκης υπενθυμίζει επίσης ότι έχει δρομολογηθεί και η ενίσχυση των ΚΕΠ μέσω ΑΣΕΠ με 152 νέους, μόνιμους υπαλλήλους.

Η δημόσια διοίκηση μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Με πληροφορίες από

Related Posts

Η λίστα των μεγαλοοφειλετών
Η λίστα των μεγαλοοφειλετών
Τα λαμόγια του ενός ευρώ
Τα λαμόγια του ενός ευρώ
Πότε πληρώνονται επιδόματα - συντάξεις
Πότε πληρώνονται επιδόματα – συντάξεις;
Δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τις 120 δόσεις
Δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τις 120 δόσεις
Αρέσει σε %d bloggers: