Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα ανασαίνει

Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα ανασαίνει

2 Shares

Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα ανασαίνει: Μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας η Ελλάδα ανασαίνει γράφει η Le Monde με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2019

Με τίτλο «Έπειτα από οκτώ χρόνια λιτότητας, η Ελλάδα ξεσφίγγει τη μέγκενη στην κοινωνία», η αναφέρεται στην έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που προβλέπει τη χορήγηση 900 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια σε έναν πληθυσμό που στη διάρκεια της κρίσης έχασε το 30%-40% του εισοδήματος του.

Το ρεπορτάζ ξεκινά από την περιοχή της πλατείας Ομονοίας, μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας που επλήγη σκληρά από την κρίση όπως σημειώνει η εφημερίδα, όπου σχηματίζεται ουρά μπροστά από ένα κοινωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Ραφενμπέργκ σημειώνει πως περίπου 325 τέτοια γραφεία έχουν ανοίξει στη διάρκεια του 2018 σε όλη την Ελλάδα ώστε οι πολίτες να μπορούν να πληροφορηθούν για τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται, για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και έλθουν σε επαφή με κοινωνικούς λειτουργούς.

Ο Κώστας, 32 ετών, ήταν άνεργος τέσσερα χρόνια, όμως φέτος, για πρώτη φορά, απασχολείται με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια στον κατασκευαστικό τομέα «Μήνα τον μήνα η κατάστασή μου βελτιώνεται. Ο τομέας της οικοδομής ανακάμπτει σιγά σιγά και μπορώ να ξαναβρώ δουλειά, αν και συχνά πληρώνομαι με καθυστέρηση τριών μηνών!» λέει με πίκρα.

Με ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 200 ευρώ τον μήνα, ο Κώστας παραδέχεται πως το τέλος του μηνός ήταν συχνά δύσκολο τα τελευταία χρόνια: «Έπειτα από έναν χρόνο δεν δικαιούμουν πλέον επίδομα ανεργίας και έπρεπε να δανείζομαι τακτικά χρήματα από την οικογένεια, τους φίλους μου. Έκανα επίσης οικονομία στη θέρμανση, στο τηλέφωνο….»

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 και στις παροχές για τους πολίτες που έχουν πληγεί σκληρά έπειτα από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης και από τα μέτρα λιτότητας και που οδήγησαν στην απώλεια του 25% του ελληνικού ΑΕΠ.

Επικαλείται δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος είπε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2008 που προβλέπει δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, ή 910 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα για μια «μικρή ώθηση» στους Έλληνες.

Η εφημερίδα σημειώνει ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό:

  • αύξηση των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 40 εκατομμύρια ευρώ
  • οικογενειακά επιδόματα σε 900.000 οικογένειες (100.000 περισσότερες σε σχέση με το 2018)
  • επίδομα στέγασης σε 300.000 νοικοκυριά
  • μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ
  • μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες….

Ο Ρ. Βασιλάκης, 65 ετών, μπορεί να αρχίσει να βλέπει τη διαφορά από τον Ιανουάριο του 2019:

«200 ευρώ τον μήνα για να πληρώσω το νοίκι των 350 ευρώ, ενώ δεν έχω τίποτε άλλο παρά μια μικρή σύνταξη 750 ευρώ, δεν είναι αμελητέο» εκτιμά αυτός ο πρώην μηχανικός.

Μέχρι φέτος το επίδομα στέγασης δινόταν μόνο σε όσους είχαν εισοδήματα κάτω των 7.000 ευρώ. Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου η οποία λέει ότι «η κυβέρνησή μας αποφάσισε να περάσει σε ένα μοντέλο κοινωνικών παροχών που περιλαμβάνει περισσότερο κόσμο. Δεν είναι μόνο οι πολίτες με το πιο χαμηλό εισόδημα που δικαιούνται βοήθεια, γιατί ολόκληρη η κοινωνία έχει πληγεί από την κρίση – εκτός από τους πολύ πλούσιους. Κατά μέσο όρο, οι Έλληνες έχασαν το 30%-40% του εισοδήματός τους. Ένα εκατομμύριο Έλληνες, σε σύνολο 11 εκατομμυρίων, που αποτελούσαν τμήμα της μεσαίας τάξης, βρίσκονται στην αβεβαιότητα».

Η εφημερίδα σημειώνει πως στον προϋπολογισμό του 2019 οι συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν κατά 18% όπως προβλεπόταν με νόμο που είχε ψηφιστεί το 2017 από την Αθήνα, υπό την πίεση των πιστωτών. «Μια ανακούφιση», λέει ο κ. Βασιλάκης ο οποίος εμφανίζεται πιο αισιόδοξος για το μέλλον. Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Καθημερινή, το 57,1% των ερωτηθέντων ατενίζει το 2019 με ελπίδα έναντι 47,1% το 2016.

Ήρθε το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη;

Ισχυρό μήνυμα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα

info: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Monde

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Ο δικός μου ο μπαμπάς
Ο δικός μου ο μπαμπάς
Ξεκινά το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον
Ξεκινά το νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον
Ο Μητσοτάκης δεν πάει σε debate με Τσίπρα
Ο Μητσοτάκης δεν πάει σε debate με Τσίπρα
Παραβίαση και του GDPR από Φορτσάκη της ΝΔ
Παραβίαση και του GDPR από Φορτσάκη της ΝΔ
Αρέσει σε %d bloggers: