Τελικά υπήρχε ή δεν υπήρχε σωστή πυρασφάλεια

Τελικά υπήρχε ή δεν υπήρχε σωστή πυρασφάλεια;

2 Shares

Τελικά υπήρχε ή δεν υπήρχε σωστή πυρασφάλεια; Χωρίς πιστοποιητικό ο χώρος του Πανεπιστημίου που κάηκε λένε από Πυροσβεστική, τι ανακοινώνει η Πρυτανεία;

Αν και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Ιωάννης Μαραγκάκης, είχε δηλώσει ότι το κτίριο του Πανεπιστημίου δεν διέθετε πιστοποιητικό πυρασφάλειας, η Πρυτανεία επανέρχεται στο συγκεκριμένο θέμα βγάζοντας μια ανακοίνωση κατηγορώντας ουσιαστικά τα στελέχη της Πυροσβεστικής ή ακόμα και τα μέσα που δημοσίευσαν το συγκεκριμένο ζήτημα για ανακρίβειες και φημολογία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαραγκάκης μετά από ερώτηση του Σωτήρη Μεταξά στην τηλεόραση Creta είχε δηλώσει σχετικά ότι: «Ούτε εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας, ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας διέθετε το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα».

Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, τόνισε ότι, όπως πρέπει να συμβαίνει σε όλους τους χώρους συνάθροισης και διαμονής κόσμου, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει μελέτη πυροπροστασίας και πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Τι αναφέρει όμως η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ανακοίνωση της;

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με υπευθυνότητα και αίσθημα ευαισθησίας απέναντι στους φοιτητές, που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Σεπτεμβρίου 2018, τις οικογένειές τους και την κοινωνία του Ηρακλείου, προβαίνει στην παρούσα ενημέρωση προς αποκατάσταση της αλήθειας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Ενώ συνεχίζοντας στην ανακοίνωση της Πρυτανεία αναφέρονται τα παρακάτω:

α) είναι τελείως ανακριβείς και αβάσιμες οι φήμες ότι δήθεν οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν διέθεταν τα κατάλληλα συστήματα πυρασφάλειας. Οι φοιτητικές εστίες στην Κνωσό διέθεταν πολλαπλά και ποικίλα μέσα ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας και συγκεκριμένα:

– Σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς (το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις 23.9)
Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο
– Πυροσβεστικές φωλιές και πυροσβεστικούς σταθμούς εργαλείων
– Σύστημα καταιονισμού (springlers) που κάλυπτε το σύνολο των διαδρόμων, οδεύσεων διαφυγής και κλιμακοστασίων της φοιτητικής κατοικίας
– Φωτισμό και σήμανση των οδεύσεων διαφυγής και εξόδων κινδύνου που διέθεταν μπάρες πανικού
– Φορητά μέσα πυρασφάλειας (πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως και διοξειδίου του άνθρακα)

(β) οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κρήτης είχαν καταστρωμένο σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, είχαν οργανωμένη φύλαξη και τηρούσαν κανονισμό λειτουργίας.

Σε αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, στις 30 Απριλίου 2018, απεστάλη από το Πανεπιστήμιο πρόσκληση με σκοπό την παροχή της αναγκαίας συνδρομής του αναφορικά με τυχόν πηγές κινδύνου ή άλλες βελτιώσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Ακολουθήθηκαν δε κατά γράμμα όσες υποδείξεις έγιναν.

(γ) η ανεύρεση της αιτίας της πυρκαγιάς αποτελεί έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, που την κατέστειλε. Είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε φημολογία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης επέδειξε σεβασμό προς το Σώμα και δεν έσπευσε να προβεί σε ανακοινώσεις και συμπεράσματα.

(δ) το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ήδη συστήσει επιτροπή από Καθηγητές και πραγματογνώμονες με ειδικές γνώσεις με σκοπό τη διοικητική διερεύνηση των περιστατικών και συνθηκών της πυρκαγιάς.

(ε) οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν διακόπηκαν ποτέ ούτε οι εγκαταστάσεις του έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, όπως αναληθώς διαδόθηκε. Οι πιο πάνω λειτουργίες, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, έχουν μεταφερθεί εδώ και χρόνια σε άλλες εγκαταστάσεις, που δεν γειτνιάζουν με την περιοχή που εμφανίστηκε η πυρκαγιά.

(στ) το Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι Υπηρεσίες Φοιτητικής Μέριμνας και Διοικητικής Μέριμνας φρόντισαν τους φοιτητές που επλήγησαν και κυρίως:

– διασταύρωσαν τα στοιχεία όλων των ενοίκων φοιτητών ώστε να επιβεβαιωθεί άμεσα ότι όλοι ήταν σώοι
– μετέφεραν με μίσθωση λεωφορείων τους φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη (Βούτες)
– διέθεσαν και εξόπλισαν – σε συνεργασία με φορείς – το κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου ως άμεση και βραχυχρόνια λύση για την παραμονή των φοιτητών
– παρείχαν σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη και είδη πρώτης ανάγκης
– προέβησαν στις αναγκαίες συνεννοήσεις για τη φιλοξενία των φοιτητών σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα του Ηρακλείου, όπου και μεταφέρθηκαν όσοι φοιτητές το επιθυμούσαν.

(ζ) η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια και τον Δήμο Ηρακλείου, οργάνωσε αυθημερόν πολύωρες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να εξευρεθούν άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες λύσεις για τη στέγαση των φοιτητών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν σημαντικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στις υπάρχουσες φοιτητικές κατοικίες, μελέτη για σημαντικό αριθμό νέων φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο, προκήρυξη για το Ηράκλειο και διακήρυξη τεχνοοικονομικών και κτηριολογικών μελετών.

(η) Για την ενίσχυση των φοιτητών και την αντιμετώπιση των άμεσων πιεστικών αναγκών τους, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης φρόντισε για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους φοιτητές, το πρώτο μέρος του οποίου (16.000€) θα τους αποδοθεί αύριο Τρίτη 2/10.

Επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε από το τελευταίο η καταβολή επιδόματος σε όλους τους φοιτητές, που έχουν πληγεί (ύψους καταρχάς 2000 Ευρώ κατά τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας). Μέσω της Νομικής του Υπηρεσίας το Πανεπιστήμιο συνέδραμε με την άμεση σύνταξη σχεδίου υπουργικής απόφασης για την πιο πάνω καταβολή και ελαχιστοποίησε τον χρόνο απόδοσης του πιο πάνω ποσού στο Ίδρυμα.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης θέλει να ευχαριστήσει και να αναδείξει την ψύχραιμη, αποτελεσματική και επαγγελματική στάση της Μαρίας Μασουράκη, φύλακα πρωινής βάρδιας της 23.9.2018, καθώς και να σημειώσει το γεγονός ότι εκτός από τις Πρυτανικές Αρχές, προϊστάμενοι των διευθύνσεων και τμημάτων του, τεχνικοί του Πανεπιστημίου, οι υπεύθυνοι της φοιτητικής μέριμνας και τα μέλη του μηχανισμού όλων των επιπέδων, ο κοσμήτωρ της ΣΘΕΤΕ, Καθηγητές του και το προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς λεπτά μόλις μετά την έναρξή της, συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων κάθε είδους μαζί με τους εκπροσώπους της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συνεχίζει να εργάζεται με πλήρη αφοσίωση για την πλήρη αποκατάσταση των φοιτητών του και των εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι σύμφωνα η φωτιά σιγόκαιγε για αρκετή ώρα στο χώρο από όπου ξεκίνησε.

Αυτή η πληροφορία ίσως και να δείχνει τελικά ότι τα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας που αναφέρθηκαν παραπάνω να μην λειτούργησαν σωστά ή και καθόλου με αποτέλεσμα οι φλόγες να εξαπλωθούν σε όλο το χώρο που τελικά κάηκε, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Εξάλλου και σε ανακοίνωση των “πυρόπληκτων” φοιτητών αναφέρεται ότι “Το σύστημα συναγερμού υπολειτουργούσε, το σύστημα πυρόσβεσης δε λειτούργησε και καμία ειδοποίηση από κάποιον υπεύθυνο δεν υπήρξε ποτέ”.

Το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε το επίσημο πόρισμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για δούμε το πως ξεκίνησε η φωτιά και γιατί εξαπλώθηκε.

Ο ανάλγητος κύριος Πρύτανης

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πού και πώς ψηφίζω 2019
Πού και πώς ψηφίζω 2019
Μάθε πού ψηφίζεις στις εκλογές του 2019
Μάθε πού ψηφίζεις στις εκλογές του 2019
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: