4 Shares

Ο ανάλγητος κύριος Πρύτανης: Οι πυρόπληκτοι φοιτητές του Πανεπιστημίου κατηγορούν τον Πρύτανη για αναλγησία, δείτε τι γράφουν σε ανακοίνωση τους!!!

Οι πυρόπληκτοι φοιτητές του Πανεπιστημίου κατηγορούν τον Πρύτανη για αναλγησία, ενώ κάνουν λόγο για ανύπαρκτα σχεδόν συστήματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας. Μάλιστα όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους που κυκλοφόρησαν χθες στα social media είχαν ήδη προειδοποιήσει επανειλημμένως την Πρυτανική Αρχή για τις κακές συνθήκες διαβίωσης τους μέσα στις εστίες που κάηκαν την περασμένη Κυριακή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το πρωί της Κυριακής 23 του Σεπτέμβρη ξέσπασε πυρκαγιά στην παλιά πανεπιστημιούπολη του Π.Κ. στην Κνωσσό όπου στεγάζονται και οι φοιτητικές εστίες. Οι φοιτητές που βρισκόμασταν μέσα στις εστίες αντιληφθήκαμε μόνοι μας τη φωτιά από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε ο καπνός, ο οποίος είχε γεμίσει τα δωμάτιά μας.

Το σύστημα συναγερμού υπολειτουργούσε, το σύστημα πυρόσβεσης δε λειτούργησε και καμία ειδοποίηση από κάποιον υπεύθυνο δεν υπήρξε ποτέ.

Ευτυχώς, δε σημειώθηκε κανένα μοιραίο γεγονός και κανένας τραυματισμός, αφού οι εστιαζόμενοι φοιτητές γρήγορα εκκενώσαμε το κτήριο, με αποτέλεσμα να αφήσουμε πίσω πολλά προσωπικά αντικείμενα όπως κινητά, πορτοφόλια και η μόνη ενδυμασία μας να είναι οι πυτζάμες, ενώ αρκετοί δε φορούσαν καν παπούτσια. Η έκταση της καταστροφής λόγω της πυρκαγιάς ήταν τέτοια, ώστε όλα τα πράγματα (χρήματα, υπολογιστές, ρούχα, βιβλία) να γίνουν στάχτη.

Ύστερα από δική μας κινητοποίηση, τη Δευτέρα, ενώπιον του πρύτανη και του υπουργού Παιδείας, ενώ εμείς θέσαμε σαφή αιτήματα και ερωτήσεις, η απάντηση που πήραμε δεν ήταν δεσμευτική, παρά μόνο προφορική και δίχως προθεσμία υλοποίησης. Το μόνο αίτημα που πραγματοποιήθηκε ήταν η μεταφορά ενός μέρους των φοιτητών σε ξενοδοχεία, από το κλειστό γήπεδο στο οποίο παραμείναμε το βράδυ της Κυριακής.

Η στάση αυτή της πρυτανείας, συγκεκριμένα του κ. Ζώρα, χαρακτηρίζεται ανάλγητη, πέρα από βαθιά υποκριτική και είναι αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης, η οποία είναι συνέχεια μιας προηγούμενης παραμέλησης των αιτημάτων μας, καθώς έχουμε κάνει έντονες διαμαρτυρίες για τις συνθήκες της διαμονής μας.

Συνδέεται ευθέως με την πολιτική που ακολούθησαν προηγούμενες και τωρινές κυβερνήσεις, η οποία αποκάλυψε με τραγικό τρόπο την χρόνια κατάσταση της υποχρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με συνέπεια την υποβάθμιση των φοιτητικών παροχών και μέριμνας.

Απαιτούμε- διεκδικούμε:

  • Γραπτή ανακοίνωση-εγγύηση των προφορικών δεσμεύσεων του υπουργείου παιδείας.
  • Άμεση αποζημίωση με συγκεκριμένη ημερομηνία προθεσμίας και χωρίς φορολογία όλων των πυρόπληκτων φοιτητών.
  • Κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών, και αυτών λόγω απώλειας, όσο και των νέων που προκύπτουν λόγω της παρούσας κατάστασής μας.
  • Άμεση εξασφάλιση μόνιμης στέγασης που να ανταποκρίνεται στο σύνολο των εστιακών φοιτητών, με εύκολη πρόσβαση στο κέντρο και κάλυψη για όλο τον χρόνο.
  • Παροχή στέγης στους πρωτοετείς που δικαιούνται στέγαση, σύμφωνα με το σύστημα μοριοδότησης.
  • Αποκατάσταση των συγγραμμάτων.
  • Ανάληψη ευθύνης για την έλλειψη πυρασφάλειας και πυροπροστασίας .

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλο τον κόσμο για τη στήριξη και τη βοήθεια που δεχτήκαμε μετά το συμβάν της Κυριακής, καθώς δίχως αυτό το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης της κοινότητας του Ηρακλείου, η κατάσταση θα ήταν τραγική.

Εστιακοί φοιτητές Πανεπιστημίου Ηρακλείου
Τετάρτη 26/09/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΤο πρωί της Κυριακής 23 του Σεπτέμβρη ξέσπασε πυρκαγιά στην παλιά…

Geplaatst door Mixalis Anev op 

 

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε μερικά σημαντικά σχόλια – παρατηρήσεις…

Την ίδια στιγμή που και ανακοινώνουν έκτακτο εφάπαξ βοήθημα 1000 και 2000 ευρώ, αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βγάζει ανακοίνωση για δημιουργία λογαριασμού, ενώ κανονικά θα έπρεπε από ίδιους πόρους να προσφέρει οικονομικό βοήθημα ώστε οι φοιτητές του να καλύψουν τις πρώτες βασικές ανάγκες τους.

Και εδώ προκύπτει το δεύτερο ζήτημα… πως είναι δυνατόν αυτοί οι φοιτητές όταν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο από το Πανεπιστήμιο που φοιτούν να μην αποτελέσουν μια ακόμα ιστορία στο brain drain;

Πόση υποκρισία, αναλγησία και απάνθρωπη συμπεριφορά να αντέξουν στο ξεκίνημα της καριέρας τους;

Έχουν φύγει ήδη και τους έχει διώξει το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα η Πρυτανική Αρχή με την συμπεριφορά που είχε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ίδια τους την ζωή.

Σ’ αυτό το σημείο βέβαια προσπερνάμε το γεγονός ότι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης υπήρχαν και αποθήκες με τόνους οινοπνεύματος. Εκεί άραγε τι συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης υπήρχαν; Και μετά διαπιστώνει κανείς ότι από “θαύμα” και κυρίως από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των αποτελεσματικών ρίψεων από τα ελικόπτερα γλιτώσαμε τα χειρότερα.

Μάλιστα, ακόμα πιο εντυπωσιακό γίνεται το γεγονός από το ότι ούτε η ΥΠΕ δεν γνώριζε καν για την ύπαρξη του οινοπνεύματος στον χώρο αυτό, σύμφωνα με δήλωση της Διοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένης Μαυρομάτης  και στον Βασίλη Σπυριδάκη αποκάλυψε ότι τόσο το Βενιζέλειο Νοσοκομείο όσο και η υπηρεσία της αγνοούσαν παντελώς την ύπαρξη του αποθηκευμένου οινοπνεύματος στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας η ανάφλεξη του οποίου θα είχε δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην περιοχή αλλά και στους ασθενείς του νοσοκομείου.

Βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ζώρας ανήκει και στο… θερμοκήπιο των Άριστων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τα άλλα κατηγορεί την σημερινή Κυβέρνηση για το ότι διώχνει τους νέους μας με το brain drain, λες και ξυπνήσαμε όλοι ξαφνικά το 2015 και δεν είχαμε καταλάβει ότι το φαινόμενο αυτό είχε ήδη ξεκινήσει από το 2011 με τα μνημόνια που υπόγραφαν οι άριστοι.

Και εξάλλου η θέση του Πρύτανη είναι ένας θεσμός και πρέπει να υπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο ορίζεται όχι μόνο από την κοινή λογική, είδος εξαφάνισης στους φανατικούς υποστηριχτές της αριστείας, αλλά και από την κοινή ανθρωπιά και παιδεία.

Θα έπρεπε ο κ. Πρύτανης να σταθεί δίπλα στα παιδιά αυτά από την πρώτη στιγμή και σε καμία περίπτωση να μην βρεθεί με την στάση του απέναντι τους μόνο και μόνο για να φέρει σε πέρας ένα ακόμα κακής ποιότητας μικροπολιτικό παιχνιδάκι από τα γνωστά που το τελευταίο διάστημα παίζει ο φίλος του Κυριάκος…

Πραγματικά, κρίμα… οι νέοι μας αξίζουν σίγουρα μια καλύτερη και πιο ώριμη αντιμετώπιση, πόσο μάλλον την στιγμή που η χώρα αιμορραγεί από νέα ταλέντα και πάσχει να ανατρέψει την φυγή νέων επιστημόνων… και η Ντροπή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν στον ρόλο του άμεσου ή έμμεσου διώχτη τους βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να τους διδάξουν με την στάση τους και την παιδεία τους!!!

Βέβαια, όλα αυτά θα πρέπει και η κεντρική Πολιτεία και το ίδιο το Υπουργείο να μην τα βλέπει σαν ένας απλός παρατηρητής. Έφτασε στο τέλος του ο καιρός των παρατηρήσεων και απλών διαπιστώσεων.

Πρέπει πλέον να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα οι ενέργειες και όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει και πως… ώστε ο χώρος της Παιδείας και οι άνθρωποι του (εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές) να αποκτήσουν την αξία που τους αρμόζει και να αποτελέσουν το πραγματικό θερμοκήπιο ενός success story και όχι απλά μια δεξαμενή brain drain και χαμένων οραμάτων…

Το Πανεπιστήμιο μπλοκάρει την βοήθεια στους φοιτητές

Έκτακτα μέτρα της Κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους φοιτητές

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πού και πώς ψηφίζω 2019
Πού και πώς ψηφίζω 2019
Μάθε πού ψηφίζεις στις εκλογές του 2019
Μάθε πού ψηφίζεις στις εκλογές του 2019
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: