Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

7 Shares

Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη: Πετρελαϊκοί κολοσσοί αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Στο έγινε σήμερα η μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά, και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν επιλεχθεί.

Το κοινοπρακτικό σχήμα για την Κρήτη περιλαμβάνει τις εταιρείες Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για το μπλοκ 10 είναι σε ποσοστό 100% τα ΕΛΠΕ.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός τόνισε ότι ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να μπει στον χάρτη των παραγωγών χωρών.

Σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο.

Θα ακολουθήσει άμεσα, όπως ανέφερε, η μονογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ παράλληλα γίνεται επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων ώστε να προχωρήσει επαναπροκήρυξη θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που είχαν μείνει αδιάθετες στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει πως από το θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται σημαντικά οφέλη για την κοινωνία τόσο στη φάση της έρευνας, όσο και στη φάση της εκμετάλλευσης. Επιπλέον ξεκαθαρίζει πως είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης η προστασία της υγείας του ανθρώπινου δυναμικού και του περιβάλλοντος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι η «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής θα γίνει, το έργο έχει αδειοδοτηθεί και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχήματος. «Υπάρχει θεσμική διαδικασία για τις διασυνδέσεις, τηρούμε απαρέγκλιτα την διαδικασία αυτή και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για θέματα τεχνικής συμβατότητας» σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι 10 χώρες που πνίγονται στο πετρέλαιο

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Βόλτα ρακές και ΒΟΑΚ
Βόλτα ρακές και ΒΟΑΚ
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: