Μια βραδιά με 2 φεγγάρια δρόμο!!!

Έρωτας, επανάσταση, στίγματα και διαχρονικά μηνύματα από την Κρήτη του 1950 στο μυθιστόρημα του Νίκου Ψιλάκη

Παρουσιάζεται την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, το μυθιστόρημα του Νίκου ΨιλάκηΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΔΡΟΜΟ“, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καρμάνωρ.

Θα μιλήσουν οι κ.κ.

Γιάννης Κουγιουμουτζάκης, καθηγητής ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης,

Ζαχαρίας Κατσακός DEA Νεοελληνικής Φιλολογίας -Κριτικός Λογοτεχνίας

Γεωργία Καρβουνάκη, Ξεναγός.

2-fegaria-dromo-nikos-psilakis NIKOS PSILAKIS 345

Ο Νίκος Ψιλάκης αναπλάθει το κοινωνικό και το πολιτικό περιβάλλον της Κρήτης του 1950, μιας δύσκολης εποχής, που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη σημερινή. Η βασική ηρωίδα της ιστορίας πορεύεται προς τη μοίρα της έχοντας να αντιμετωπίσει δυο ακαταμάχητα στίγματα, ένα κοινωνικό κι ένα πολιτικό. Οι πληγές του εμφυλίου πολέμου δεν έχουν κλείσει ακόμη και οι μνήμες της Κατοχής είναι πρόσφατες. Στον ορεινό οικισμό όπου διαδραματίζεται η ιστορία οι άγραφοι εθιμικοί νόμοι βρίσκονται συχνά σε αντιπαράθεση με τους νόμους τους κράτους και ο κοινωνικός περίγυρος διχάζεται, καθώς η πολιτική εξουσία προσπαθεί να επιβιώσει μεταχειριζόμενη όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ξημερώματα μιας καλοκαιρινής ημέρας το απόσπασμα της Χωροφυλακής χτυπά την πόρτα ενός παλιού πολεμιστή και ζητά το ασθενικό κορίτσι της οικογένειας. Ο άνθρωπος που έχει χάσει τους δυο γιούς του στους πολέμους εξαγριώνεται και προσπαθεί να αντιδράσει. Μέσα από φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά αναβιώνουν οι μνήμες από την πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, οι ήρωες, οι υποταγμένοι και οι συμβιβασμένοι με το κατοχικό καθεστώς, τα δεινά ενός λαού με τις εκτοπίσεις και τις εξορίες. Κι ο έρωτας; Άλλοτε μπορεί να υποτάσσεται ή να βυθίζεται μέσα στα παιγνίδια της εξουσίας και άλλοτε να θριαμβεύει θέτοντας διαρκώς καινούργια ζητήματα, όπως είναι η απομόνωση που επιβάλλουν τα πανίσχυρα στίγματα ή και τα όρια της πολιτικής εξουσίας.

Τα παλιότερα μέλη της κοινότητας λειτουργούν όπως ο χορός της αρχαίας τραγωδίας: μπορούν να ξεστομίζουν τις μεγαλύτερες αλήθειες ή μπορούν να παρακινούν τους νεότερους για αντιστάσεις και εξεγέρσεις προκειμένου να αποκατασταθούν οι διαταραγμένες ισορροπίες.

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Nέο πολυτελές ξενοδοχείο στην Κρήτη
Nέο πολυτελές ξενοδοχείο στην Κρήτη
Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει η επισκεψιμότητα στην Κνωσό
Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει η επισκεψιμότητα στην Κνωσό
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: