Ρεκόρ στις αλλαγές παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος

2 Shares

Ρεκόρ στις αλλαγές παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος: Αριθμός ρεκόρ στις μετακινήσεις πελατών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας!!!

Ο ανταγωνισμός και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στην αγορά ενέργειας έχει επιφέρει σημαντικές εκπτώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις

Τουλάχιστον συγκρινόμενο με τα προηγούμενα έτη, έχει επιταχυνθεί μέσα στο 2018 το άνοιγμα της εγχώριας λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Απόδειξη το γεγονός ότι, ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, 160.000 καταναλωτές άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος.

Ένα νούμερο που προσεγγίζει αισθητά (για την ακρίβεια αντιστοιχεί στο 86%) τις μετακινήσεις πελατών μέσα σε ολόκληρο το 2017, οι οποίες είχαν αγγίξει τις 186.446.

Στον αριθμό των αλλαγών προμηθευτή κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018 αναφέρθηκε η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της , σε σχετική ομιλία της σε συνέδριο του που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Το μέλος της ΡΑΕ μάλιστα τόνισε στην σχετική ομιλία της ότι οι αλλαγές αυτές του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές έχουν φέρει ως αποτέλεσμα το μερίδιο των 20 εναλλακτικών παροχών να έχει ανέβει στο περίπου 22% της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ποσοστό αυτό μάλιστα αν συγκριθεί με το αντίστοιχο ποσοστό του 2015 που ήταν μόλις 2%, μόνο ως ρεκόρ μπορεί να χαρακτηριστεί!!!

Κάνοντας έναν απολογισμό των οφελών για τους καταναλωτές από την απελευθέρωση, η κ. Καρακατσάνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σημαντικές εκπτώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις που έχει επιφέρει ο ανταγωνισμός και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στην αγορά ενέργειας.

Έτσι, με βάση τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2018, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που η χρέωση του δεσπόζοντος παρόχου ανήλθε στα 80,4 ευρώ ανά MWh (συνυπολογιζόμενης της έκπτωσης συνέπειας), για τους πελάτες τους με εμπρόθεσμες εξοφλήσεις λογαριασμών, πέντε προμηθευτές προσέφεραν χρεώσεις από 76,5 έως 76 ευρώ, τρεις από 74,8 έως 73,10, ενώ ακόμη τρεις εναλλακτικοί πάροχοι είχαν χρεώσεις 72,25 ευρώ ανά MWh.

Σύμφωνα πάντως με το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, δεν λείπουν οι πρακτικές που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τον καταναλωτή, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις εναλλακτικών παρόχων με ιδιαίτερα αυξημένα μηνιαία πάγια, τα οποία ουσιαστικά αναιρούν ένα σημαντικό μέρος της μειωμένης τιμής που προσφέρεται στην ανταγωνιστική χρέωση.

Μάλιστα, συχνά η τιμή του μηνιαίου παγίου συγκρίνεται με το τετραμηνιαίο πάγιο του δεσπόζοντος προμηθευτή, επιτείνοντας εσκεμμένα με αυτό τον τρόπο τη σύγχυση.

Ο αριθμός των μετακινήσεων καταναλωτών εντός του 2017 είχε αναφερθεί από τον κ. Βασίλη Ζούβια, ειδικό επιστήμονα της Αρχής και προϊστάμενο του Τμήματος Εποπτείας και Παρακολούθησης Ενεργειακών Αγορών Χονδρικής, σε εσπερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζούβια, από τους 186.446 καταναλωτές που άλλαξαν πάροχο το 2017, 135.536 ήταν οικιακοί και οι υπόλοιποι πελάτες της μέσης τάσης.

Ισχυρή η παρουσία της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας

Με πληροφορίες από

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Όταν ο Αντετοκούνμπο άφησε άφωνο δημοσιογράφο
Όταν ο Αντετοκούνμπο άφησε άφωνο δημοσιογράφο
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Επηρέασε η αύξηση του κατώτατου μισθού
Επηρέασε η αύξηση του κατώτατου μισθού;
www.pills24.com.ua

http://rbt.com.ua
Αρέσει σε %d bloggers: