Οι δρόμοι του μέλλοντος δεν θα έχουν φανάρια

Sharing is caring!

Οι δρόμοι του μέλλοντος δεν θα έχουν φανάρια σύμφωνα με τα όσα οραματίζονται επιστήμονες από το MIT…

Τα αυτόνομα οχήματα θεωρούνται ότι είναι το μέλλον και θα μπορέσουν όχι μόνο να αντικαταστήσουν τον οδηγό, αλλά θα φτάσουν σε σημείο να θεωρούνται πιο ασφαλή. Ερευνητές από το MIT θεωρούν ότι μπορούν να εξαλείψουν ακόμη και την ανάγκη για φανάρια στους δρόμους.

Σήμερα πολλά οχήματα έχουν τον αυτόματο πιλότο που μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σε ταξίδια και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όμως στις πόλεις πρέπει να έχεις την προσοχή σου στα φανάρια και όχι μόνο.

MIT Senseable City Lab DRIVEWAVE

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το MIT Senseable City Lab, οι επιστήμονες οραματίζονται δρόμους χωρίς τα ενοχλητικά φανάρια. Η ιδέα είναι ότι αν σχεδόν κάθε όχημα είναι συνδεδεμένο, η ροή της κυκλοφορίας θα διαχειρίζεται από ένα δίκτυο στα γύρω κτίρια, το οποίο θα «λέει» στο κάθε όχημα πότε υπάρχει κενό μπροστά για να προχωρήσει.

Από το concept video που δημοσίευσαν οι ερευνητές η κυκλοφορία φαίνεται να γίνεται πολύ ομαλά και συγχρονισμένα. Τα αποκαλούμενα Slot-based Intersections, βασίζονται σε μαθηματική μοντελοποίηση και στηρίζονται σε αισθητήρες για να κρατηθούν τα οχήματα σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους καθώς κινούνται.

Φυσικά ένα τέτοιο δίκτυο για να λειτουργήσει χρειάζεται κάποιου είδους σύνδεση.

Αυτό όμως δεν αποτελεί ωστόσο ένα ακόμα σενάριο επιστημονικής φαντασίας μιας και τα περισσότερα νέα μοντέλα αυτοκινήτων βγαίνουν “connected”…

Το σημαντικό στοιχείο σε μια τέτοια τεχνολογία στις οδικές μετακινήσεις είναι ότι πλέον τα ατυχήματα που οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος του οδηγού μάλλον θα μειωθούν κατά πολύ…

Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά όχημα, καθώς θα μειωνόταν ο χρόνος παραμονής στους δρόμους καθώς δεν θα υπήρχαν καθυστερήσεις σε φανάρια και διασταυρώσεις, αλλά και όλη η κυκλοφορία των οχημάτων θα γινόταν κατά ένα πιο βελτιστοποιημένο τρόπο με μια ομαλή ροή χωρίς απότομα ξεκινήματα και σταματήματα.

Η ιδέα αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί πολύ πιο σύντομα απ όσο φανταζόμαστε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το techblog.gr. Έρευνα της εταιρείας Gartner έδειξε ότι σε 4 χρόνια από τώρα θα υπάρχουν στους δρόμους 250 εκατ. συνδεδεμένα αυτοκίνητά. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα θα έχει κάποιου είδους σύνδεση.

Related Posts

Έρχεται 100 φορές γρηγορότερο Internet
Έρχεται 100 φορές γρηγορότερο Internet
Free και δημόσια WiFi
Free και δημόσια WiFi, ασφαλή ή όχι;
Πιο γρήγορο το mobile internet από το WiFi στην Ελλάδα
Πιο γρήγορο το mobile internet από το WiFi στην Ελλάδα
Τι να προσέχουμε στις ιντερνετικές εορταστικές αγορές
Τι να προσέχουμε στις ιντερνετικές εορταστικές αγορές;
avtomaticheskij-poliv.com.ua/oborudovanie-dlya-avtomaticheskogo-poliva-hunter.html

https://avtomaticheskij-poliv.com.ua

cl24.com.ua
shares
Αρέσει σε %d bloggers: