Λαβράκια από τους ελέγχους της Airbnb

Λαβράκια από τους ελέγχους της Airbnb

Sharing is caring!

Λαβράκια από τους ελέγχους της Airbnb: Ο φόβος από τους ελέγχους – πρόστιμα της ΑΑΔΕ οδήγησε σε τροποποιητικές δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης πρόσθετου εισοδήματος

Αδήλωτα εισοδήματα ενός εκατ. ευρώ από μόλις 39 ακίνητα εντόπισε η πρώτη στοχευμένη έρευνα της ΑΑΔΕ για όσους ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της Airbnb ή άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Έθνος» πως οι εν λόγω ιδιοκτήτες προχώρησαν οικειοθελώς σε τροποποιητική δήλωση για πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα περίπου 920.000 ευρώ και ο πρόσθετος φόρος ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα για τη μη δήλωση των ενοικιαζόμενων ακινήτων και τα έσοδα από αυτά ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ.

Πώς γίνονται οι έλεγχοι

Πρώτα οι ελεγκτές της εντοπίζουν τα προσφερόμενα ακίνητα. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και τέλος έγινε έλεγχος εάν είχαν δηλωθεί τα εισοδήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν 55 άτομα που δεν δήλωναν εισοδήματα από βραχυχρόνια ενοικίαση ακινήτων και να αποκαλυφθούν μέσω οικειοθελούς αποκάλυψης από 39 από αυτούς.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στο στόχαστρο μπαίνουν περιοχές όπως η Αθήνα, αλλά και οι περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Οι έλεγχοι θα ενταθούν μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες καθώς ξεκινάει και η καλοκαιρινή περίοδος.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο, να υποβάλλουν δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά μισθωτή και να καταχωρούν στο μητρώο τα στοιχεία για ποσά, συνδικαιούχους κλπ τα οποία απαιτούνται.

Τα πρόστιμα

Ο νόμος προβλέπει ότι για τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ο φόρος κυμαίνεται από 15% ως 45% ανάλογα με το εισόδημα.

Στην περίπτωση που τα εισοδήματα δεν δηλώνονται ή οι ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν στο μητρώο τα στοιχεία που απαιτούνται για κάθε παράβαση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να εκμισθώνει ως και 2 ακίνητα για διάστημα ως 90 ημέρες το κάθε ακίνητο ανά έτος ή ως 60 ημέρες το κάθε ακίνητο για νησιά με πληθυσμό ως 10.000 κατοίκους.

Ανοίγει η πλατφόρμα φορολόγησης Airbnb

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πότε πέφτουν όλες οι αργίες του 2019
Πότε πέφτουν όλες οι αργίες του 2019;
Πότε πληρώνονται οι Συντάξεις Ιανουαρίου 2019
Πότε πληρώνονται οι Συντάξεις Ιανουαρίου 2019;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Η Κύπρος έχασε το χαλούμι
Η Κύπρος έχασε το χαλούμι
shares
Αρέσει σε %d bloggers: