Τα μνημόνια σάρωσαν κατά 23 δισ τους μισθούς

4 Shares

Τα μνημόνια σάρωσαν κατά 23 δισ τους μισθούς: Κατέρρευσαν κατά 23 δισ. ευρώ οι μισθοί στα χρόνια της κρίσης, 40 δισ κάτω και οι καταναλωτικές δαπάνες

Η πρωτοφανής ύφεση που έπληξε τη χώρα βύθισε τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά 23 δισ. ευρώ. Εξίσου δραματική ήταν και η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, που μειώθηκε κατά 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» τα στοιχεία της για την πορεία του ΑΕΠ σε μια δεκαετία πιστοποιούν τη θλιβερή πραγματικότητα.

Το «τσουνάμι» της ύφεσης και των μνημονίων σάρωσε τις αμοιβές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που βούλιαξαν κατά 23 δισ. ευρώ μέσα σε δέκα χρόνια, υπό το βάρος της ανεργίας και των μεγάλων περικοπών στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Κάθετη πτώση καταγράφηκε στις καταναλωτικές δαπάνες

Κάθετη πτώση καταγράφηκε στην ίδια περίοδο και στην καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών που υποχώρησε κατά περίπου 40 δισ. ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, υπό το βάρος των περιοριστικών πολιτικών, της ανεργίας, της δραστικής περικοπής σε μισθούς και εισοδήματα, με τις επενδύσεις την ίδια ώρα να υποχωρούν στο μισό.

Η πορεία του ΑΕΠ στο… κενό

Η πορεία του ΑΕΠ και των συνιστωσών του είναι μια θλιβερή ακτινογραφία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό στην ελληνική οικονομία, που καλείται να καλύψει το χαμένο έδαφος, “τρέχοντας” με σταθερά επιταχυνόμενους ρυθμούς, μεσοπρόθεσμα.

Οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στις τσέπες των Ελλήνων

Οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης στις τσέπες των Ελλήνων εργαζομένων και των νοικοκυριών αποτυπώνονται και στην πορεία των επιμέρους μεγεθών.

Σε τρέχουσες τιμές:

  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών περιορίστηκε στα 118,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017 από 159 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008.
  • Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στα 59,6 δισ. ευρώ από 82,9 δισ. ευρώ

Για την ελληνική κρίση φταίει η προηγούμενη γενιά

Related Posts

Ανεβάζει γκάζια η αγορά αυτοκινήτου
Ανεβάζει γκάζια η αγορά αυτοκινήτου
Πόσο κοστίζει η έλλειψη σωματικής άσκησης
Πόσο κοστίζει η έλλειψη σωματικής άσκησης;
Το 90% των Ελλήνων εμπιστεύεται τα εμβόλια
Το 90% των Ελλήνων εμπιστεύεται τα εμβόλια
Ρεκόρ Ελλάδας στην μείωση εκπομπών CO2
Ρεκόρ Ελλάδας στην μείωση εκπομπών CO2
как лечить бесплодие
Αρέσει σε %d bloggers: