Η Ελλάδα διώχνει τα diesel ΙΧ από τις πόλεις

Η Ελλάδα διώχνει τα diesel ΙΧ από τις πόλεις

7 Shares

Η Ελλάδα διώχνει τα diesel ΙΧ από τις πόλεις: Σταδιακή έξωση των πετρελαιοκίνητων ΙΧ από τις πόλεις σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση

Με στόχο την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος του άνθρακα η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της ηλεκτροκίνησης, δίνοντας κατάλληλα κίνητρα, την ίδια στιγμή που σχεδιάζει να μπλοκάρει και τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ κυρίως από τις μεγάλες πόλεις.

«Το ντίζελ είναι κάτι από το οποίο απομακρυνόμαστε, όπως είναι το πετρέλαιο και η βενζίνη. Εμείς, ως Πολιτεία, θα δώσουμε έμφαση στα θέματα των αυτοκινήτων και των μεταφορών, με στόχο να φύγουμε σταδιακά από τη λογική των ντίζελ οχημάτων» επισημαίνει με αποκλειστική δήλωσή του στο «Έθνος» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ”Έθνους”, στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να ανακοινώσει «πακέτο» κινήτρων για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Ανάλογα μέτρα θα περιληφθούν και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο καταρτίζεται αυτήν την περίοδο.

Στα μέτρα αυτά εντάσσονται:

  • Η 10ετής προσαρμογή της αγοράς στην ηλεκτροκίνηση.
  • Η επιδότηση της τοποθέτησης ρευματοδοτών (φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων)
  • Η συνεργασία με τις εταιρείες ηλεκτρισμού για την τοποθέτηση ρευματοδοτών κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.

Οι «καθαρές» και ασφαλείς μετακινήσεις αποτελούν, άλλωστε, προτεραιότητα για την ΕΕ, με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις να έχουν ήδη προγραμματίσει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων με κινητήρες ντίζελ. Βασικός λόγος είναι ότι οι μεταφορές εξακολουθούν να αποτελούν την πρωταρχική πηγή εκπομπής ρύπων.

Αυτό προέκυψε από την έκθεση του για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία, αν και η γενική εικόνα των ρύπων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία υπολογίζεται ότι καταγράφουν υπερβάσεις σε περιοχές όπου ζει το 21% του αστικού πληθυσμού.

Στόχος η αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Καρκινογόνες ουσίες τα καυσαέρια των κινητήρων diesel

Related Posts

Μέχρι Κολούμπια τα fake news του Άδωνι
Μέχρι Κολούμπια τα fake news του Άδωνι
Τα πάντα για τις ευρωεκλογές
Τα πάντα για τις ευρωεκλογές
Ξεκινούν οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές
Ξεκινούν οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές της τελευταίας 40ετίας
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: